Nawet amatorzy gotowania muszą mieć w swojej kuchni garnki i patelnie. Bez nich nie da się ugotować nawet najprostszego dnia. Jednak nie trzeba zagracać szafek ogromną liczbą zbędnych garnków. Wystarczą podstawowe wersje, w których można ugotować najlepsze dania. Jakich garnków nie może zabraknąć w żadnej kuchni?
Najważniejsze garnki w kuchni
Rondel
Jest to garnek z jedną długą rączką przypominającą uchwyt do patelni. Rondel przydaje się do podgrzewania dań oraz do przyrządzania posiłków dla jednej lub dwóch osób. Jest on niezwykle ważny w kuchni, ponieważ jest wygodny w użytkowaniu. Długa rączka pozwala na długie stanie przy kuchni podczas robienia sosów, które trzeba cały czas mieszać trzymając garnek. Garnki Tefal mają rondelki z rączką, którą da się odczepić i zamontować przy innym garnku. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, gdy w kuchni jest niewiele miejsca do przechowywania.
Garnek na mleko
Świetnie nadaje się do przygotowania owsianki lub podgrzewania potraw, które łatwo mogą się przypalić. Garnek na mleko posiada grubsze dno, niż zwykłe garnki, dzięki czemu równomiernie nagrzewa się nie przypalając potrawy. Dłużej trzyma temperaturę, dlatego łatwo przyrządzić nawet trudne dania.
Garnek do makaronu
Czyli mniejszy garnek, w którym można ugotować jajka lub makaron. Taki garnek niewielkich rozmiarów przydaje się do podgrzewania dań oraz robienia potraw dla niewielkiej ilości osób.
Garnek na rosół
Jest niezwykle ważnym elementem w kuchni. W kuchennym asortymencie nie może zabraknąć jednego dużego garnka, w którym można zrobić rosół, pomidorową lub każdą inną zupę. W dużym garnku można ugotować spory obiad, nawet dla gości. Jest wiele potraw jednogarnkowych, które można wykonać właśnie w takim garnku.
Patelnia
Zaraz po dużym garnku jest najważniejszym elementem wyposażenia kuchni. Patelnia może być przeznaczona na kuchenki gazowe lub indukcyjne. Patelnia na indukcję jest niezwykle wygodna i mniej się brudzi od tej przeznaczonej na kuchenki gazowe. Oczywiście każdy sprzęt należy dostosować do swojej kuchenki.
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania garnków?
Gdy wiadomo już jakie garnki są najbardziej potrzebne, trzeba zwrócić uwagę na ich pojemność. Inne garnki kupuje się dla dużej rodziny, a inne dla singla. Drugim aspektem wyboru są pokrywki. Trzeba sprawdzić, czy w ogóle są w zestawie. Szklane pozwalają lepiej widzieć co się dzieje w garnku, ale te z tworzyw sztucznych nie nagrzewają się tak bardzo w trakcie gotowania. Niektóre garnki mają ściągane rączki i nadają się także do podgrzewania w piekarniku.
Rodzaje powłok garnków
Wybierając garnek, należy też zwrócić uwagę na powłoki, z których są wykonane. Każde tworzywo ma swoje wady i zalety, dlatego wyboru należy dokonać indywidualnie.
- Emalia, czyli garnki znane od dawna i uważane za bardzo bezpieczne podczas gotowania dla dzieci i osób starszych.
- Powłoka teflonowa, niezwykle popularna szczególnie na patelniach. Nic do niej nie przywiera i jest łatwa w czyszczeniu, jednak garnki z porysowaną warstwą teflonu należy wyrzucić.
- Garnki z tytanu pozwalają na niskotłuszczowe gotowanie oraz pieczenie. Jest to najtrwalsza powłoka, która nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, a gotowanie w nich jest bezpieczne i zdrowe.
- Powłoka ceramiczna, delikatna podobnie jak emaliowana, łatwo ją uszkodzić jednak jest niezwykle bezpiecznym rozwiązaniem podczas gotowania.